Camişerif Mahallesi, Mücahitler Caddesi, Hilmi Dikici İşhanı Kat:2 No:3-4 Akdeniz/Mersin

Tüketici Hukuku

//

admin

Tüketici Hukuku, tüketicilerin yapmış olduğu ürün ve hizmet alımlarında ekonomik çıkarlarını, güvenliklerini koruyan hukuk dalıdır. Son yıllarda teknolojik gelişmeler bağlı olarak online ticaret yapan şirketlerin sayısı artmıştır.

Tüketiciler ücret karşılığında alınan hizmetlerde herhangi bir sorun yaşaması halinde Tüketici Hukuku tüketiciyi korumaktadır. Tüketici mevzuatına uyum sağlanması, tüketicilerin uyuşmazlıkların çözümü ve taleplerin değerlendirmesi konusunda tüketiciler tüketici hakem heyetine ve tüketici mahkemesine başvurulmaktadır.

Tüketiciler aldıkları ürünlerde hangi bir ayıp olması durumunda çözüm için avukatlara başvurulmaktadır. Mersin Barosuna kayıtlı ve tüketici hukuk avukatı olarak bilinen Mustafa Burkay Tunç müvekkilleri için her türlü adli yardımı vermektedir.

Gerek Ticaret Hukuku gerekse Ceza Hukuku alanında müvekkilleriyle her zaman irtibatta ve fikir alışverişinde bulunmaktadır. Bu konularda ihtiyacı olanlar hukuk bürosuna veya 0537 218 66 70 iletişim numarasından ulaşabilirler.

Tüketici Hakem Heyeti Nedir?

Tüketici hakem heyeti satıcıların satmış olduğu ürünlerde ayıplı, eksik olması durumunda tüketicilerin baş vurduğu bir müessese olarak biliniyor. 6502 sayılı Tüketici Hakları Korunması hakkında kanun ile tüketicilerin uğramış olduğu haksızlıklara karşı il ve ilçe merkezlerde belli şartları taşıyan tüketici hakem heyetleri kurulmuştur.

Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilmesi için bazı parasal sınırlar bulunmaktadır. Belirlenen değerler üzerinde parasal limitlerde tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılmamaktadır.

Başvurular genellikle tüketicinin bulunduğu yerde veya tüketicinin haksızlığa uğradığı yerde tüketici hakem heyetine başvurmaları gerekir. Tüketici hakem heyetlerine bizzat elden yapıldığı gibi posta ve e-devlet üzerinden de başvurma hakkı bulunmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesi Farkı Nedir?

Günümüzde tüketiciler satın aldıkları ürün ve hizmetler sıkıntı yaşamaları halinde nereye başvurmaları konusunda soru işaretler ortaya çıkabilmektedir. Tüketici hakem heyeti ile tüketici mahkemesi arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Tüketici hakem heyeti daha düşük miktardaki davalara bakarken, tüketici mahkemesi daha yüksek miktardaki davalara bakmaktadır.
  • Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılırken sadece dilekçe yeterli olurken, tüketici mahkemelerine başvuru yapılması daha detaylı ve şekil açısından bazı yükümlüklerin yerine getirilmesi gerekir.
  • Tüketici hakem heyeti başvuru sırasında ayıplı malları konu edinirken, tüketici mahkemesinde ise daha çok sözleşmelerden kaynaklı anlaşmazlıklar çözülmektedir.

Tüketici mahkemesi ve tüketici hakem heyetlerin varlığı tüketicileri haksızlıklara karşı korumaya yöneliktir.

Yorum yapın