Camişerif Mahallesi, Mücahitler Caddesi, Hilmi Dikici İşhanı Kat:2 No:3-4 Akdeniz/Mersin

Gayrimenkul Hukuku Avukatı Mersin

//

admin

Gayrimenkul hukuku ev, arsa, daire ve apartman gibi taşınmaz olan gayrimenkullere ait olan hukuk kurallarını kapsamaktadır. Gayrimenkul hukuk davaları genellikle Asliye Hukuk mahkemelerince görülmektedir. Bu davalar içerisinde çok fazla detay ve kapsam barındırmaktadır. Gündemde olan, en çok davalık olan konular ise ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklıdır.

Ev sahiplerinin ve kiracıların gayrimenkul hukukunda özel hakları vardır. Ama bu hakların ayrımı iyi yapılmalıdır. Günümüzde genellikle kiracıdan yana olan mahkemelerde ev sahibinin de haklı olduğu şart ve koşullar bulunmaktadır.

Gayrimenkul Davaları

Gayrimenkul davaları sadece apartman, daire, ev ve arsa olaylarını kapsamamaktadır. Bununla birlikte tapu davaları, istihkak davaları, kamulaştırma davaları, kira davaları ve şuyu davaları da gayrimenkul davaları arasında yer alır.

Bunları kısaca incelemek gerekirse;

  • Tapu Davaları: Hukuka aykırı bir şekilde düzenlenen tapu davaları mağduriyetin engellenmesi varsa giderilmesi için açılan davaları kapsar.
  • İstihkak Davaları: Taşınmaz olan gayrimenkul için yapılan haksız ihlal konularını kapsamaktadır.
  • Kamulaştırma Davaları: Gayrimenkul hukuku kamulaştırma davaları, kamulaştırma işlemlerine yapılmış olan davaları kapsamaktadır.
  • Kira Davaları: Kiracı ve ev sahibi arasında olan anlaşmazlıkları kapsayan davaların tamamıdır. Kira bedeliyle ilgili ya da tahliye olaylarını kapsayan konular ile ilgili olarak açılan bu davalarda, sözleşmeye uymayan her iki taraf da birbirine dava açma yetkisine sahiptir.

Bunların dışında gayrimenkul hukuku adı altında yapılan diğer davalar şu şekildedir;

  • Tapu ve tescil davaları
  • Tasarruf iptali ile ilgili davalar
  • Sözleşmelerle ilgili uyuşmazlıklarda açılan alacaklı davaları
  • Kira bedeli, artırma ve tahliye davaları
  • İpotek davaları
  • Ortaklığın giderilmesi davaları da gayrimenkul hukukunu kapsayan davalardır.

Kiracım Kiramı Ödemiyor Nasıl Çıkartabilirim?

Kiracısından kira alamayan kişilerin mağdur bırakılması durumu çok fazla gündemde olan ve kişileri mağdur eden bir durumdur. Kirasını ödemeyen kiracınız için öncelikle ihtarname yoluyla tahliye kararı çıkartmanız gerekmektedir. Bunun için kontrat tarihinin başlamasından itibaren 1 yıl içerisinde iki haklı ihtar verme durumunuzda, kiracı bu dava ile ilgilenmek zorunda kalır.

Bunu noter yolu ile yapmanız ihtarnamenin ciddiyetini artırır. İkinci bir yöntem ise icra yolu ile tahliye kararıdır. Tahliye talebi kiracıya gittiği durumda, kiracının 7 gün içinde itiraz etme hakkı vardır. 30 gün içerisinde de borcunu ödemesi gerekmektedir. Bu konuda Mersin gayrimenkul hukuku avukatı ”Mustafa Burkay Tunç” ile (0537 218 66 70) numaralı telefon üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın