-
Bir dava veya dava süreci için avukat tutmak zorunda mıyım ?
Türk hukuk sistemimizde avukatla temsil zorunluluğu yoktur. Herkes kendi başına dava açabileceği gibi dava sürecini de yönetebilir. Ancak dava açma , dava sürecini yönetme, delil ve tanıklarınızı mahkemeye sunma kanunlarımızla belirlenmiş belirli kuralları vardır. Bu nedenle hak kaybına uğramamak için sürecin en başında avukatınıza danışmanızı öneriyoruz.
-
Avukata vekaletnameyi nereden ve nasıl çıkartabilirim ?
Bir avukata vekaletname çıkartmak istiyorsanız, avukatınızın şahsi bilgilerini avukatınızdan isteyerek en yakın noterden avukatınız adınıza vekalet çıkartabilirsiniz.
-
Avukatım adına çıkardığım vekaletname ile tüm davalarımı takip edebilir mi?
Hayır. Yapılacak işin mahiyetine göre vekaletname içerisinde bulunan yetkiler değişmektedir.
Genel dava vekaletnamelerinde ceza davaları, icra takipleri, sulhe, ibraya,ıslaha, feragate, kabule, vazgeçmeye, redde, tevkil, teşrik ve azle, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruya gibi yetkiler bulunmaktadır.
Boşanma davası veya tapu müdürlüklerinde yapılacak olan tescil ve intikal işlemleri için avukata çıkartılacak olan vekaletnamede fotoğrafta olmak zorunluluğu vardır.
Daha ayrıntılı bilgi için avukatınıza danışabilirsiniz. -
Avukat ne kadar ücret alır, ücretini ne zaman alır ?
Avukatlık ücreti öncelikli olarak işin mahiyetine göre değişmektedir. Ancak bir avukatın alacağı asgari ücret her sene başında düzenlenen avukatlık asgari ücret tablosundaki belirtilen ücretlerden daha az olamaz. Daha düşük olması durumunda ilgili baro tarafından avukat aleyhine disiplin işlemleri yürütülür.
-
Evime mahkemeden bir kağıt geldi ne yapmam lazım ?
Sizin dava açabileceğiniz gibi aleyhinize de dava açılabilir. Eğer ki elinize ulaşan mahkeme evrakı içerisinde aleyhinize açılmış bir dava dilekçesi mevcutsa Hukuk Muhakemeleri Usul Kanunu uyarınca belirli süreler içerisinde dava dilekçesine karşı bir cevap dilekçesini sunmanız gerekir. Dava açmak veya davaya cevap vermek önemli bir süreçtir. Bu yüzden hemen avukatınızla irtibata geçmenizi tavsiye ederiz. Kanunda belirtilen süreleri kaçırsanız eğer aleyhinize mağduriyetler oluşacaktır.
-
Ortalama bir dava ne kadar sürmektedir?
Ortalama olarak 1-2 yıl aralarında değişmektedir.
-
Davayı kaybedersem ne olur ?
Dava açmadan veya davaya cevap vermeden önce mutlaka avukatınızla bu süreci değerlendirip açılmış olan dava hakkında artı ve eksilerinizi değerlendirmelisiniz. Aksi takdirde davayı kaybetmeniz durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri sizin üzerinize bırakılacaktır.