Camişerif Mahallesi, Mücahitler Caddesi, Hilmi Dikici İşhanı Kat:2 No:3-4 Akdeniz/Mersin

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2023, Değer Kaybı Hesaplama Tablosu, Formülü?

//

admin

Motorlu Taşıt Amortisman Hesaplaması Anayasa Mahkemesi’nin 2022 yılında Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili hükümlerini yürürlükten kaldırması sonucunda motorlu taşıtlar amortisman hesaplama tablosu değişmiştir. Mersin avukat barosuna kayıtlı olarak avukatlık görevini sürdüren Avukat Mustafa Burkay Tunç başta Mersin olmak üzere araç değer kaybı hesaplama işlemlerinizde sizlere bilgi birikimi ve deneyimlerini paylaşarak müvekkillerinin çıkarlarını düşünerek hareket ederler. Mersin Avukat Mustafa Burkay Tunç ve uzman ekibine +90 (537) 218 6670 numaradan ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Hasarlı araçların piyasadaki değişim değerinin durumunu tanımlayan bir terimdir. Bu kavram, hasarlı ve onarılmış araçların azalan kullanılmış piyasa değerini ifade eder. Kazaya ve hasarlı araca yapılacak tüm olası onarımlarda dahi, kaza piyasa değerinde bir düşüşe neden olur ve TRAMER (Trafik Sigortası Bilgi Merkezi) kayıtlarına dahil edilir. Ancak araç bir kazaya karışırsa ve araç kısmen boyandığı için başka bir kaza yaparsa değer kaybı olmaz. Hasarlı parçaların değiştirilmesi amortisman ile sonuçlanacaktır.

Araç amortismanı kavramı, kaza yapan bir aracın (parçaları yeni veya orijinali ile değiştirilse dahi) kaza öncesi değerine göre ekonomik bir kayba neden olacağı düşüncesinden ve beklentisinden doğmuştur. Bu nedenle kaza yapan aracın ikinci el fiyatı ile kaza sonrası ikinci el araç piyasa fiyatı arasındaki farka “araç amortisman maliyeti” denir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2023, Değer Kaybı Hesaplama Tablosu, Formülü?
Araç Değer Kaybı Hesaplama 2023, Değer Kaybı Hesaplama Tablosu, Formülü?

Araç Amortisman Hesaplayıcı 2022

Yargıtay uygulamasına bakıldığında, amortisman hesaplamasında başlangıçta aracın kaza sonucu oluşan fiili aşınması üzerinde durulmuştur. Yani benimki gibi ikinci el araç piyasasını yansıtan bir internet sitesinde kaza öncesi 160.000,00 TL piyasa değeri olan bir aracın 1300,00 TL’den fazla satıldığı tespit edildiğinde, kazadan sonra sahibine 25,000,00 TL amortisman yapılmıştır. Ancak bu yöntem artık kullanılmamaktadır.

Bilimsellik, objektiflik, yasallık gibi kavramlar öne sürülerek kilometre, parça değişimi, onarım, parça türü, aracın piyasa fiyatı gibi değişkenleri dikkate alan ve kullanan bir hesaplama sistemi oluşturuldu. Araç amortismanını hesapla formül olarak ifade edilir. Ne yazık ki, mağdurun uğradığı asıl zarar bu program kapsamında tazmin edilemez. Araç Parçalarının Hasar ve Onarımı B. Plastik tamponlar, camlar ve mekanik motor parçaları formülün çalışma mantığına göre sökülebilir parça olarak adlandırılır ancak araç amortismanı hesaplanırken dikkate alınmaz.

Ancak aracın metal gövdesine verilen hasar, aracın değer kaybetmesine neden olabilir. Örneğin araç tamir bedeli 50.000 TL ise hasarlı ve tamir edilen parçalar plastik ön tampon, yan aynalar, farlar vb. Herhangi bir değer kaybı için tazminat almanız pek olası değildir.

Araç Amortismanı Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir?

Araç amortismanı hesaplanırken aşağıdaki kıstaslara dikkat edilmektedir:

– Araç markası ve modeli
– Araç üretim tarihi
– Arabanızın çıkış tarihi
– Kaza anında aracın kat ettiği mesafe
– Kaza anındaki ikinci el araba piyasasında arabanızın eşdeğerinin gerçeğe uygun değeri
– Araç hasar geçmişi ve türü

Aracın boyanmış/modifiye edilmiş parçaları dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Daha detaylı bilgi için +90 (537) 218 6670 Mersin avukat Mustafa Burkay Tunç ve ekibine ulaşabilirsiniz.

Mersin Avukatı

Şimdi İletişime Geçin

Yorum yapın